Zprávy z akcí školy taekwondo ITF Silla Kolín

Závěrečná hodina dětské přípravky (27.5.2014)

V úterý 27.5.2014 proběhla závěrečná hodina dětské přípravky. Stejně jako loni  jsme pro děti připravili závody, aby se rodičům mohly pochlubit, co všechno se za tento školní rok naučily. Závodilo se o krásné medaile pro první tři místa v každé kategorii, diplomy a malé dárky. Na závody se všechny děti již dlouho těšily a pilně se připravovaly.  Celkem se jich zúčastnilo 18 dětí. Pouze dvě děti se omluvily  pro nemoc a jedno další pro již dlouho dopředu plánovanou rekreaci.
Po slavnostním zahájení následovala rozcvička a rychlé zopakování soutěžních technik „nanečisto“. A pak již začalo opravdové závodění.
Letos se soutěžilo v šesti  technikách taekwondo :

  • údery v gardu
  • přední kop
  • obloukový kop
  • boční kop
  • sebeobrana proti škrcení
  • bloky proti různým výpadům (například  tahání za uši nebo culíčky, stahování čepice, chytání za nos nebo šťouchání  do bříška).

Myslím, že poslední disciplína bloků se může dětem hodit. Já měla v mládí také dlouhé vlasy a v zimě nosila čepici… A i když je to dávno, tak z vyprávění naší pětileté Péti soudím, že se dětské škádlení zas tak moc nezměnilo… :-) .
Děti byly pro závody rozděleny podle věku a pohlaví do čtyř skupin po čtyřech a jedné dvojice nováčků, kteří začali cvičit později. Výkony dětí posuzovali na každém ze dvou stanovišť vždy dva rozhodčí  z našeho oddílu, držitelé černých pásků  navíc se svazovou rozhodcovskou licencí. A na nás trenérech a asistentech zbylo  předcvičování, držení lap a to nejdůležitější – dělání „padouchů“ a „útočení“ na děti tak, aby mohli rozhodčí objektivně zhodnotit, která obrana byla nejlepší. Myslím, že fotky mluví za vše. Rozhodčí, kteří  viděli děti poprvé „v akci“, byli opravdu velmi mile překvapeni, co se ti naši malí špunti za ten rok již dokázali v tak nízkém věku naučit. To nás trenéry opravdu potěšilo.  Byli jsme také rádi, že nemusíme naše svěřence hodnotit sami. U nás by asi vyhráli všichni. Opravdu se moc hezky snažili a byli skvělí.
Po skončení soutěžní části byl čas nutný k vyhodnocení výsledků vyplněn volnou zábavou včetně hraní si s gymnastickými míči a pak již následovalo netrpělivě očekávané slavností vyhlášení výsledků a předávání medailí a diplomů. Pak ještě v pořadí od prvních míst ke třetím si mohli malí závodníci vybrat drobné dárky. Kategorie u takto malých dětí jsme jako již tradičně rozdělili tak, aby každé z dětí mohlo vybojovat nějakou medaili. To samozřejmě děti nevědí a obava o výsledek nebo touha po vítězství (jak u koho) je motivuje vždy k velkým pokrokům.
I tak nás trenéry překvapilo, když jsme se dozvěděli, že jeden z vyhlášených „zlobíků“ se již měsíc před závody velmi obával, zda si na závodech neudělá ostudu. A i jeho vystoupení nakonec bylo velmi milým překvapením. A evidentně to podobně fungovalo i u ostatních dětí. Přestože „trénink“ přípravky probíhá převážně formou her, byli jsme my trenéři a věřím že i rodiče spokojeni s velkým zlepšením schopností dětí soustředit se delší dobu na určitou činnost.
Z informací od některých rodičů a z nadšení mojí dcerky Péti bylo zřejmé, že všechny děti odcházely naprosto šťastné a spokojené. Takže se zdá, že se všichni už nyní těšíme na začátek nového školního roku :-) !
Zkrátka  další ročník přípravky se povedl a budeme tedy v přípravce pokračovat opět každé úterý, ovšem letos v posuntém čase od 17.30 do 18.30 a to počínaje úterkem 9.9.2014. Ovšem ještě den před tím, tedy v pondělí 8.9.2014, proběhne od 17.00 v tělocvičně II. ZŠ Kmochova ulice v Kolíně (vchod z Jaselské ulice přes dvůr školy) náborová exhibice představující taekwondo ITF. Na ní jsou srdečně zváni všichni zájemci o tréninky v naší škole. Nové zájemce o cvičení jak v přípravce, tak i v oddíle budeme přijímat v průběhu celého podzimu. V září mohou děti navštěvovat jak přípravku, tak i oddíl, aby rodiče posoudili, kde se bude dětem více líbit a jakou výuku budou zvládat s ohledem na svůj věk a dovednosti.
Více podrobných informací naleznete na www.silla.cz od konce srpna 2014, nebo na tel.: 732 422 393.

Ing. Radka Heydušková, IV. Dan a hlavní trenér školy Silla.

Foto: Marcel Heydušek a Martin Kronus

<< Zpět na předchozí stránku

Publikováno  October 15th, 2016