Zprávy z akcí školy taekwondo ITF Silla Kolín

Letní soustředění ve Zbraslavicích 4.-18.8.2007

V první polovině srpna 2008 se aktivní jádro žáků školy Silla opět dočkalo dlouho očekávaného tréninkového vrcholu roku v podobě dvou týdenních tréninkových turnusů pořádaných školou Silla nejenom pro svoje žáky ale i pro žáky dalších českých škol taekwondo ITF. Toto soustředění se tradičně konalo v Rekreačním a sportovním středisku "U Starého rybníka" ve Zbraslavicích, které patří a je provozováno společností SICCO, s.r.o. I letos byli všichni účastníci mile překvapeni dalšími zlepšeními a rozšířením služeb střediska a všichni si též pochvalovali ubytování na sice poněkud dražší ale zato o hodně komfortnější nové budově. Pro naše tréninky a zejména pro závěrečné závody bylo ale nejpodstatnějším vylepšením dokončení větší tělocvičny, která spolu s menší „zrcadlovou“ tělocvičnou umožňovala plnohodnotný trénink i za špatného počasí.

Prvního turnusu (4.-11.8.07) se zúčastnilo přes 60 žáků ze tří škol, převážně nižšího věku a nižších technických stupňů. Druhého turnusu (11.-18.8.07) se zúčastnilo přes 50 žáků s převažujícím věkem od 15-ti do 30-ti let a také i naprostá většina závodníků školy Silla. Část nejzapálenějších závodníků, kterým to pracovní, finanční a rodinné možnosti dovolily absolvovala oba turnusy.

Žáci na obou turnusech byli rozděleni dle technických stupňů a své výkonosti do tří skupin A, B a C a každá skupina měla svého vlastního trenéra. S vyjímkou závodního a odpočinkového dne začínal každý den soustředění lehkou společnou rozcvičkou v 07.20, místo které si mohli zájemci zvolit také lehký ranní běh. Po ranní hygieně, snídani (7.40) a následném odpočinku následoval blok dopoledních tréninků, zaměřených především na výuku a procvičování nových technik a nových technických sestav – tulů. Po koupeli následoval v 12.10 oběd a po něm odpočinek a osobní volno. Od 14.00 pak začínaly tréninky skupin B a C a od 16.00 skupiny A. Odpoledních tréninků skupiny A vedených hlavní trenérkou Ing. Radkou Heyduškovou (IV.Dan), tedy nejvyšších technických stupňů se účastnili i vybraní, nadaní a motivovaní jedinci s nižšími technickými stupni a také trenéři skupin B a C. Tyto odpolední tréninky byly zaměřeny především na trénink bojových technik ať již pro sportovní nebo volný boj a nebo pro sebeobranu. Část tréninku byla zaměřena také na rozvoj síly, rychlosti a vytrvalosti. Pro rozvoj rychlosti, síly i nácviku optimální dráhy přímých úderů se osvědčila letos nově zařazená pomůcka – speciální gumové „expandery“, které skvěle nahradily trénink na pověstném zbraslavickém „kopečku“.

V neděli na začátku II. turnusu předcházel odpolednímu tréninku velmi užitečný a všemi zúčastněnými vysoce hodnocený seminář technik Jiu Jitsu vedený panem Milanem Fišerou (II.Dan Jiu Jitsu), který byl věnován především sebeobraně proti útočníkovi s nožem. Pan Fishera má dlouholetou praxi jako příslušník a později instruktor ozbrojených složek a tak věříme, že pro naší školu uspořádá ještě další semináře.

Středa byla také již tradičně volným, odpočinkovým a odpoledne také dobrovolně herním dnem. Dopoledne někteří žáci navštívili různé turistické atrakce v nedaleké Kutné Hoře (mj. prohlídka stříbrného dolu a jízda na bobové dráze), zašli nebo vyjeli si na výlet s koly do okolí nebo jen do Zbraslavic, případně jen tak lenošili u vody. I letos o herním odpoledni při kterém soutěží čtyřčlenná družstva v různých více či méně ztřeštěných disciplínách nebylo nouzi o kuriozní momenty a hodně legrace. K novým atraktivním disciplínám patřilo házení a následné chytání gumových balonků naplněných vodou a jízda na artistickém monokole. Toto monokolo bylo také v době volna zájemcům volně k dispozici a byli jsme překvapeni, že někteří se na něm naučili za tak krátkou dobu opravdu samostatně jezdit! Středa je také na soustředění tradičním dnem pro uspořádání večerního táboráku s kytarou, zpěvem a opékáním buřtů. Ovšem kvůli počasí se táborák prvního turnusu posunul až na čtvrtek.

Kromě těchto organizovaných mimotréninkových kratochvílí zbylo opět hodně času i na další kratochvíle pro mladší i starší účastníky. Ti mladší využívali další sportovní aktivity jako ping-pong, fotbal, nohejbal a koupání a ti starší zase odpolední a večerní posezení a pokec s kamarády na terásce bistra.

A konečně pátek je tradičně sportovním vyvrcholením celého soustředění, kdy si žáci mohou vyzkoušet co se za týden naučili nového a jak si zdokonalili svojí techniku. Dopoledne se soutěžilo v disciplíně „tul“ tedy ve cvičení technických sestav a dále pak ve speciálních technikách (tki) a to z technických důvodů jen ve dvou – skoku do výšky a do dálky, navíc s pravidly upravenými mj. tak, že dosažený výsledek v centimetrech se přepočítával k výšce závodníka a pro konečné pořadí byl rozhodující výsledný výkonostní kvocient. Tento způsob hodnocení účinně smazává leckdy značné handicapy dané výškou postavy závodníka. Po obědě pak tradičně následovala nejatraktivnější a i samotnými závodníky asi nejvíce ceněná disciplína sportovního boje – matsogi podle pravidel ITF. Na rozdíl od běžných soutěží ITF se zde ale opět tradičně soutěžilo nikoli vyřazovacím systémem, ale systémem „postupně každý s každým“ ze kterého při počtu závodníků 6-ti a více ve skupině se terpve postupovalo do vyřazovacího způsobu boje o medailová umístění.

Výsledky závěrečných závodů

Pohár nejúspěšnějšího závodníka získali:

Za první turnus: Eliška Richterová (1.místo tul, 1.místo tki, 2.místo matsogi) a Roman Uhlík (1.místo tul, 1.místo tki, 3.místo matsogi)

Za druhý turnus: Martina Kopecká (1.místo tki, 1.místo tul, 2.místo matsogi) a Pavla Hvězdová (1.místo tul, 1.místo matsogi).

Po krátké pauze (do konce srpna 2007) se opět od 3.9.2007 rozbíhá kolotoč tréninků a druhý týden v září také nábory nových členů do oddílů v Kolíně, Kutné Hoře a Týnci nad Sázavou. Začátkem října jsou naplánovány zkoušky na vyšší tech. stupně, oblastní závody v Praze a první víkend v listopadu mistrovství České Republiky. Další podrobnosti mohou zájemci postupně nacházet na webových stránkách školy Silla na www.silla.taekwondo.cz

<< Zpět na předchozí stránku

Publikováno  October 15th, 2016