Zprávy z akcí školy taekwondo ITF Silla Kolín

Druhé místo školy Silla na Oblastních závodech 30.9.2007

I přes nezvykle vysoký počet závodníků (více než 160) a některé pořadatelské nedokonalosti se žáci naší školy dokázali opět prosadit a získat tolik medailových umístění na těchto závodech, že naše škola obsadila v hodnocení všech škol středočeské oblasti vynikající druhé místo stejně jako i v hodnocení celoročním!

Po oficiálním zahájení závodů se dočkali slavnostního předání certifikátů osvědčujících vykonání zkoušek na technický stupeň I. Dan Marcel Heydušek a Veronika Kouřilová. Tak se počet "černých pásků" v naší škole rozšířil z dosavadních čtyř na šest. I tak ale stále naše škola patří prozatím díky své nedlouhé historii ke školám s malým počtem mistrovských stupňů.

Hlavní cíle oblastních závodů jsou pro většinu škol dva. Pro závodníky, kteří mají ambice umístit se na vrcholné celorepublikové soutěži roku - listopadovém Mistrovství České republiky - jde o poslední ověření výkonnostní formy a pro méně zkušené závodníky zase o možnost začít sbírat soutěžní zkušenosti.

Když jsme se v úvodu zmínili o pořadatelských nedokonalostech, navzdory kterým se naše škola tak dobře umístila, sluší se to trochu vysvětlit. Podle našeho názoru správnou snahou Českého svazu taekwondo ITFje, aby se oblastních závodů účastnilo co nejvíce závodníků a samozřejmě i všichni nejlepší závodníci jednotlivých škol. Vysoký počet účastníků a omezené pořadatelské možnosti tj. počet paralelních soutěžních ploch a počty kvalifikovaných rozhodčích pak nutně vede k časovému tlaku na všechny zúčastněné. To samo o sobě jistě neznevýhodňuje tu či onu školu, protože zkrátka podmínky pro všechny soutěžící jsou stejné a záleží na každém, jak se s tím umí vyrovnat. Jenže pokud se stane tak zásadní chyba, že rozhodčí připustí v žákovské kategorii, že si soutěžící při nástupu nastoupí obráceně a následně díky tomu zapíší vítězství poraženému, je to již problém. Zvláště pokud se to stane dětskému závodníkovi na prvních závodech. Bohužel málokterá (nebo spíše žádná) škola může mít dostatečný počet zkušených koučů, kteří by mohli na 100% takovýto omyl vyloučit a dokázali včas, důrazně a formálně správně protestovat u rozhodčích. Bohužel ani méně zkušení rozhodčí neprojevili ochotu tuto chybu v zárodku napravit s poukazem na "že je již pozdě...". S ohledem na konečné umístění "nesprávného vítěze" v soutěži se můžeme opodstatněně domnívat, že náš nováček přišel o svojí první medaili. Snad to pro něj a pro nás ostatní bude alespoň velikým poučením, co vše se může stát a budeme připravení podobným přehmatům v budoucnu předcházet či je umět včas a úspěšně napravit!

Z našich závodníků si zvláštní ocenění za tyto závody zaslouží zejména:

Dominika Krejčíková (9 let) - 1. místo tul žákyně. Její techniky a zejména postoje jsou opravdu vynikající s ohledem na její technický stupeň a věk

Kristýna Bittnerová - 1. místo tul a 1. místo matsogi juniorky, dále získala titul nejúspěšnější juniorky kategorie B na těchto závodech

Daniel Vatecha - 3. místo tul a 1. místo matsogi žáci.

Martina Kopecká - 1. místo tki žákyně. Byl to její první start v této disciplíně

Jan Šteiger - 1. místo matsogi junioři. Honza podal opravdu velmi bojovný výkon proti vesměs větším a nebo zkušenějším soupeřům a sám byl s výsledkem upřímně (a jistě mile) překvapen - viz. vítězná fotografie dole... :-).

Lucie Zavadilová - 1. místo matsogi juniorky

Jakub Novotný - 1. místo wirok

Veronika Kouřilová - 1. místo tul je o to cennější, že zvítězila nad nositelkou II. Danu pořádajícího oddílu

Denisa Casková - 1. místo matsogi, 2. místo wirok. Do sportovního boje šla s takovým nasazením, že si ve finále o soupeřku i přes chránič zlomila článek na palci u nohy a přesto nastoupila a získala 2. místo ve speciálním přerážení. Navíc dobrovolně vydržela až do závěrečného vyhlášení a pak se teprve nechala odvézt do nemocnice!

Michal Ščerba - 1. místo matsogi senioři B. Zvláště v závěru finálového zápasu se Michal překonával a předvedl několik výborných technik včetně zdařilého kopu dolimio yopcha (boční kop po otočce), které jsou velmi nadějným příslibem do budoucna!

Jaroslav Chytráček (Harry) - 1. místo tul, 3. místo matsogi senioři B. Ačkoli v matsogi skončil "až" třetí podal neuvěřitelně statečný výkon a vydal se na tatami opravdu ze všech sil. Navíc Harry se vrátil po půlročním pobytu v Anglii, kde si občas zatrénoval pouze sám a to si zaslouží další obdiv!

Martin Konrád (Drobek) - 1. místo matsogi senioři A. Bylo to jeho první vystoupení v "áčkové" seniorské kategorii a hned korunováno vítězstvím!

Jan Tománek (13let) - to je ten smutný hrdina, který ač jasně zvítězil v prvním kole, tak dále nepostoupil, protože si se svým soupeřem při nástupu vyměnili omylem svá místa. Snad tato smůla na začátku přinese jen samá pozitiva a hodně štěstí pro následující starty!

<< Zpět na předchozí stránku

Publikováno  October 15th, 2016